Vapaat kädet

Sana mandala on sanskritia ja tarkoittaa ympyrää, keskusta tai yhteyttä. Se on perinteisesti ympyrän muotoon tehty kuvio, joka kuvaa kosmosta symbolisesti tai metafyysisesti.
Mandalan ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa mitään ihmeellistä. Annamme jokaiselle mandalalle tasan niin paljon merkitystä, kuin itse haluamme. Se voi kuvastaa maailmankaikkeutta tai se voi olla vain kivan näköinen kuvio, jota on mukavaa värittää.
Mandaloiden piirtäminen ja värittäminen voi olla meditatiivista, mutta se voi olla myös yksinkertaisesti kivaa tekemistä.
Aloitin mandala-harrastuksen kolme tai neljä vuotta sitten. Ensin tulostin internetistä kuvia ja väritin niitä. Sitten aloin tilata netistä värityskirjoja ulkomailta. Lopulta huomasin miettiväni, kuinka niitä voisi itse piirtää.

Joulukuun 2015 alusta painatin omakustanteisesti 50kpl erän värityskirjasta, jonka nimeksi annoin Vapaat kädet. Värityskirjat menivät hyvin nopeasti enkä pyrkinyt niiden myymisellä taloudelliseen voittoon, mutta minulle oli tärkeää vastata siihen kysyntään, jota oli ja edelleen on pidempään ollut. Ja kyllä, tuleehan siitä tavattoman hyvä mieli, kun joku piirustukseni nähtyään kysyy mahdollisuutta päästä itse värittämään kopiota.
Tällä hetkellä etsin kustantajaa, joka haluaisi julkaista kunnollisen, toimitetun ja mielellään taitetun version värityskirjastani.

Minulle sekä piirtäminen että värittäminen ovat auttaneet parantamaan kykyäni keskittyä pitkäjänteisesti yhteen asiaan kerrallaan. Mandaloiden piirtäminen on myös opettanut minut tekemään virheitä ja huomaamaan, ettei virheiden tekeminen ole maailmanloppu.